2016. november 15., kedd

Az 5 legjobb és 5 legrosszabb amerikai elnök

 2016. november 16. - Pervenimus
Az amerikai választások és Donald Trump november kilencediki meglepő győzelme után sokan gondolkodnak el azon, hogy a legelső, 1789-es elnöki beiktatás óta – mely George Washingtonhoz kötődik – vajon kik voltak a 45 eddigi amerikai vezető közül a legjobbak és kik a legrosszabbak. Természetesen jelentős szubjektivitás van a dologban három ponton is: egyrészt a rangsorolókat befolyásolhatja a politikai irányultság (demokrata vagy republikánus kötődés), másodszor kérdéses, hogy ki mit tekint sikernek és kudarcnak (mi a prioritás a gazdaság, külpolitika, belpolitika közül), harmadszor pedig a személyes szimpátia kérdése csökkentheti az egész rangsorolás objektivitását. Mindenesetre a Siena Research Institute 2010-ben végzett egy meglehetősen alapos felmérést, - több amerikai szakértő, történész, politológus, gazdasági szakember bevonásával - melynek végeredményeként készült egy lista a legjobb és legrosszabb eddigi elnökökről.
Ez alapján az öt legjobb amerikai elnök: Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington és Thomas Jefferson.
Az öt legrosszabb vezető pedig: Andrew Jackson, James Buchanan, Warren G. Harding, Franklin Pierce és George W. Bush
A listákat nem akarjuk bírálni, de a Pervenimus blog némileg eltérő véleményt fogalmazott meg, melyet megosztanánk olvasóinkkal. Szerintünk a legjobb elnökök listája – melyről szándékosan kihagytuk az alapító atyákat (hiszen nyilvánvaló a történelemben játszott pozitív szerepük) így néz ki:

Az 5 legjobb amerikai elnök


1.Első: Franklin D. Roosevelt (elnök: 1933-1945) aki főleg a New Deal miatt kapott tőlünk „aranyérmet”, hiszen a programcsomag jól működő intézkedések során át nagyban hozzájárult a gazdasági világválság felszámolásához. Szintén első helyezését indokolja az USA második világháborúba történő beléptetése (a fasiszta és náci hatalmak legyőzése), illetve az amerikai munkásság jogainak védelméért tett erőfeszítései.
2.Abraham Lincoln (1861-1865) a polgárháború elnöke, elsősorban a rabszolgaság felszámolásáért érdemelte ki a második helyezést. Elnöki időszaka alatt megőrizte az USA egységét, megerősítette országát és végrehajtotta a jogegyenlőséget.
3.Theodore Roosevelt (1901-1909) a századforduló utáni évek elnökeként, felszámolta a vadkapitalizmus népsanyargató rendszerét és kiharcolta az USA nagyhatalommá válását. Megreformálta Amerikát, melynek eredményeként az USA a jóléti társadalmak útjára léphetett.
4.Woodrow Wilson (elnök: 1913-1921) biztos kézzel vezette Amerikát az első világháború alatt, majd megteremtette a Népszövetséget (noha később hazáját távol tartotta tőle, az európai győztesekkel való vitája miatt), reformokat vezetett be és Nobel-békedíjat kapott.
5.Bill Clinton (1993-2001) megosztó személyiségként máig vitatott elnök. Ha azonban eltekintünk magánéleti botrányától (Lewinsky ügy), sikeres elnöknek tekinthető. A The Wall Street Journal tavalyi felmérése szerint az amerikaiak több mint fele ma is őt tartja a XX. század legjobb elnökének. Hivatali ideje alatt az USA erős volt és gazdaságilag is jól működő, a demokratikus intézményrendszer pedig be tudta tölteni szerepét.

Az 5 legrosszabb amerikai elnök


1.A legrosszabb: Richard Nixon (elnök: 1969-1974), elsősorban a vietnámi háborúhoz kötődő bűnei és a Watergate botrány során napvilágra került, elnökhöz nem méltó tettei (viselkedése) miatt.
2.Második legrosszabb: George W. Bush, a fiatalabb Bush (elnök: 2001-2008) Közel-keleti meggondolatlan és átlátszó agressziója, egyéb külpolitikai manőverei illetve kicsinyes politikája miatt.
3.Dwight D. Eisenhower (elnök: 1953-1961) a második világháborúban sikeres tábornok volt, ám elnökként a hidegháború kudarcait erősítette például az ő időszakában megtervezett kubai partraszállási kísérletkor (1961) és Magyarország 1956-os cserbenhagyása idején.
4.Harry Truman (1945-1953) ledobott két atombombát és nagyban bűnös volt az 1950 utáni amerikai hisztéria-keltésben (Mccartizmus), melynek során boldog-boldogtalant szovjet, vagy Kelet-európai kémnek néztek (és büntettek meg)
5.Andrew Johnson (elnök: 1865-1869) A polgárháború utáni Amerika sebeit nem gyógyította, hanem tovább szaggatta, amikor az amúgy is legyőzött és megalázott déli államokat minden lehetséges módon sanyargatni próbálta.  
Kimaradtak listánkból az USA legelső elnökei (alapító atyák) a már említett okokból és például az a Ronald Reagan is, akit személyes jellemzői alapján a legkevésbé felkészült elnökök közé szoktak sorolni, de akinek hivatali időszakában az USA sikeres ország tudott maradni. (Emiatt gyakran egyszerre sorolják a legjobb és legrosszabb 5 elnök közé.) A legjobb elnökök listájáról éppen csak lemaradt John F. Kennedy is (őt a 6. helyre tennénk), elsősorban azért, mert 1962-ben elhárította a kubai rakétaválságot és ezzel Földünk megúszta a 3. világháború veszélyét is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése